Οι ιδέες και οι προτάσεις που περιγράφονται παρακάτω παρέχονται μόνο για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ή φροντίδα. Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου δεν προορίζονται να κάνουν δηλώσεις υγείας ή διατροφής σχετικά με τα προϊόντα μας. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε σωματική άσκηση ή δραστηριότητα σχετική με την υγεία και τη διατροφή, ζητήστε πάντα τη συμβουλή ενός γιατρού ή άλλου κατάλληλου παροχέα υγείας.
Με τον όρο ενσυνείδηση εννοούμε την πλήρη παρουσία μας στη στιγμή, να δώσουμε σκόπιμη προσοχή στις σκέψεις, στα συναισθήματά μας και στο φυσικό περιβάλλον. Η επίγνωση του γεγονότος αυτού είναι ότι γνωρίζουμε αυτήν την ακριβή στιγμή που ζούμε, αυτή τη στιγμή, χωρίς να μιλάμε για το παρελθόν ή να προσμένουμε κάτι από το μέλλον.
Μερικές φορές το μυαλό μας μπορεί να αισθανθεί πως υπερχιλίζει από σκέψεις που μας βομβαρδίζουν απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Είναι δύσκολο να επικεντρωθούμε σε αυτό που κανουμε, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές άλλες σκέψεις / ιδέες / συναισθήματα που παρεμβαίνουν. Για να είμαστε ενσυνείδητοι, πρέπει να στρέψουμε τις σκέψεις μας και να περάσουμε μέσα από αυτές, αφήνοντας κατά μέρος την ανησυχία πάνω από τις ατελείωτες λίστες μας. Μπορούμε να το επιτύχουμε όταν εστιάσουμε σε αυτό που κάνουμε τώρα.
Στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθείς σε μια μόνο εργασία,όμως, όπως οτιδήποτε άλλο, απαιτεί λίγη πρακτική
Τι σημαίνει ο όρος «ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ»
Η ενσυνείδηση πρέπει να εφαρμόζεται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το φαγητό! Ο σεβασμός προς το φαγητό είναι μια προσέγγιση που μας βοηθά να αποκτήσουμε τον έλεγχο των διατροφικών μας συνηθειών. Η τεχνική αυτή, φέρνει επίγνωση του φαγητού που τρώμε με όλες μας τις αισθήσεις, όπως:
- Γεύση
- Υφή
- Οσμή
- Όραση
ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ κατανοούμε το τι τρώμε καθώς και το πώς το τρώμε. Επίσης, μας βοηθά να κατανοήσουμε (και να σταματήσουμε) κακές συνήθειες διατροφής, χωρίς νόημα, που ίσως έχουμε καθιερώσει όλα αυτά τα χρόνια.
Τρία βήματα για περισσότερη προσοχή στην κατανάλωση
Ο μέσος άνθρωπος τρώει γεύματα και σνακ καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να δίνει προσοχή και να αναγνωρίζει αυτό που καταναλώνει. Το κάνουμε όλοι - καθόμαστε να φάμε με τους φίλους και την οικογένειά μας ή να ‘τσιμπήσουμε’ κάτι εν κινήσει και πριν μπορέσουμε να σκεφτούμε τι τρώμε, το έχουμε φάει.
Αυτό το στυλ κατανάλωσης μας εμποδίζει να εκτιμούμε πραγματικά και να γνωρίζουμε το φαγητό μας. Όταν συμβαίνει αυτό, η ποσότητα των τροφίμων και των θερμίδων που καταναλώνουμε αυξάνονται γρήγορα χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο.
Εδώ είναι τα τρία βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να μπορούμε να τρώμε ενσυνείδητα:
1. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
Απομονώστε τον εαυτό σας από τυχόν περισπασμούς που μπορεί να είναι γύρω σας, όπως τηλέφωνα ή Η/Υ. Δοκιμάστε να βάλετε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης, απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις και τους ήχους κλήσης. Όταν τρώτε, να είστε παρών και σε ένα μέρος όπου να μπορείτε να επικεντρωθείτε στο γεύμα ή το σνακ που είναι μπροστά σας.
2. ΗΡΕΜΗΣΤΕ
Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο να καθίσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας. Φάτε σιγά σιγά ώστε να μπορείτε να εστιάσετε και να είστε ήρεμοι σε κάθε μπουκιά.. Η κατανάλωση σιγά-σιγά μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε πραγματικά αισθανόμαστε χορτάτοι βελτιώνοντας την απόλαυση των τροφίμων χωρίς την ανάγκη της υπερκατανάλωσης.
3. ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ
Δώστε την απαραίτητη προσοχή στη φυσική πράξη του φαγητού. Δαγκώνετε μικρές μπουκιές και παρατηρήστε τη μυρωδιά, τη γεύση και την υφή του φαγητού. Παρατηρήστε επίσης την ποσότητα φαγητού στο πιάτο σας και αποφασίστε ποιο μέγεθος μερίδας θα φάτε και τι αφήνετε ως επόμενο γεύμα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι προσεγγίσεις βασισμένες στην ενσυνείδητη κατανάλωση φαγητού μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση πολλών διατροφικών διαταραχών, στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους , καθώς και στη βελτίωση της συναισθηματικής υγείας
ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ δίνουμε προσοχή σε αυτό που χρειάζεται το σώμα μας, όταν είμαστε πεινασμένοι και αναπτύσσουμε μια πιο φυσική και ισορροπημένη σχέση με τα τρόφιμα.